Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Monimuotoiset hallitukset

Lisätty 27.11.2015

Board Professionals ry (BPF) piti tällä viikolla erinomaisen seminaarin Kehittyvistä, kansainvälisistä ja monimuotoista hallituksista lähes 300 hengen yleisölle. BPF on yli 120:n hallitustyöstä kiinnostuneen, pätevän naisen aktiivinen verkosto. Jos tarvitset hallitukseesi osaavia ammattilaisia, niin suunnista BPF:n uusituille kotisivuille: http://boardprofessionals.fi/. Sivuilta löydät helpon hakutoiminnon avulla jäsenten cv:t.

Seminaarin aloittajan, PWC:n toimitusjohtaja Mikko Niemisen mukaan tärkeintä monimuotoisuuden lisäämisessä hallituksissa ja yritysten johdossa on se, että johto on aidosti sydämellään mukana tässä kehityksessä.  

Ilmarisen Timo Ritakallion mukaan erilaisuudesta ammentava johtaminen parantaa yritysten innovatiivisuutta ja tuloksentekokykyä. Ilmarinen pitää tärkeänä, että hallituksen jäseninä on molempia sukupuolia, ja että jäsenillä on toisiaan täydentävää osaamista, ammattitaitoa, kokemusta ja riittävästi aikaa tehtävän hoitamiseen.

Eero Heliövaara Valtioneuvoston omistajaohjauksesta kertoi, että valtion tekemistä hallitusnimityksistä 44% on naisia. Toimiala-, toimitusjohtaja- ja taloushallinto-osaamisen lisäksi tällä hetkellä haettavia taitoja ovat osaaminen digitaalisista ratkaisuista, kuluttajakäyttäytymisestä ja yritysvastuullisuudesta.

Kokenut hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae näkee hallituksen keskeisiksi tehtäviksi varmistaa, että yrityksellä on oikea toimitusjohtaja ja johto, oikea strategia ja että yrityksen omaisuutta käytetään ja hallinnoidaan järkevästi. Hän ehdotti, että nimittämisvaliokunta olisi laajempi HR-komitea, joka on mukana johdon suoritusarvioinneissa ja seuraajasuunnittelussa. Hallitusten kokouksissa pitää käyttää aikaa sekä liiketoiminnan pyörittämiseen, mutta ennen kaikkea liiketoiminnan kehittämiseen liittyviin asioihin.

Päivän esitykset kruunasi Björn Wahlroos hyvin värikkäällä ja mukaansatempaavalla tyylillään. Nallen mukaan yrityksen ainoa tehtävä on hoitaa huolella omistajien yritykseen sijoittamia varoja samalla arvoa lisäten. Hallituksen tärkein tehtävä on varmistaa, että yrityksellä on rehellinen toimitusjohtaja, joka ei sekoa.  Hallituksessa tarvitaan toimialaosaamista, jotta jäsenet ymmärtävät, mistä fyrkat yritykseen tulee. Hallituksen tulee myös ymmärtää, onko yritys hinta-, palvelu vai teknologiakilpailussa. Osakeyhtiölaki tarjoaa Nalle mukaan riittävät säännöt yrityksen ja sen hallituksen toiminnalle, sen monimutkaisempia governance-malleja ei tarvita.

Seminaari tarjosi myös paljon mahdollisuuksia verkostoitumiseen mielenkiintoisten ihmisten kanssa.

Iso kiitos Ann Wahlroos-Jaakkolan johdolla toimivalle BPF:n hallitukselle näin upean tilaisuuden järjestämisestä!